Skip to content

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o ramură aplicată a psihologiei. Ea reprezintă un demers organizat, bazat pe una sau mai multe din teoriile științifice despre funcționarea psihologică a persoanei. Este practicată de persoane competente și calificate în această direcție. De regulă, fiecare psihoterapeut este afiliat unei școli de gândire, unei filosofii despre schimbarea psihologică. Unii psihoterapeuți se ocupă cu precădere de un anumit grup țintă (ex: terapeuți pentru copii, terapeuți de cuplu) în timp ce alții pot aborda o arie mai largă de dificultăți.

În psihoterapie, clientul și terapeutul stabilesc, împreună obiective. Psihoterapia presupune o succesiune de întâlniri în timpul cărora cei doi, împreună, explorează și pun în practică strategii menite să producă schimbarea în direcția obiectivelor stabilite. Colaborarea persoanei este esențială în tot acest proces. Nimeni nu poate lucra, efectiv, în locul clientului, pentru a produce schimbările vizate.

Concret, în timpul ședințelor de psihoterapie, echipa alcătuită din cei doi protagoniști pot explora și organiza verbal diversele experiențe și emoții, se pot antrena pentru un mai bun control al propriului corp (ex: exerciții de respirație și relaxare), pot realiza exerciții pentru reducerea ambivalențelor (ex: ”vreau și nu vreau o schimbare”), înregistrare în scris a gândurilor disfuncționale (ex: ”trebuie să fiu perfect”), joc de rol (ex: ”cum mă apropii de ceilalți”) hipnoză clinică (ex: acces la inconștient), ș.a.m.d. Multe din aceste exerciții se pot realiza ca teme pentru acasă, în măsura în care cei doi negociază acest aspect.

CNu în ultimul rând, psihoterapia este o relație. Deși este un serviciu plătit, între cei doi se construiește o relație autentică, de susținere, colaborare și descoperire. Clientul beneficiază de suport strategic, competent și sistematic și de o perspectivă neutră și profesionistă.