FAQ
About the office
What statute does the Office have?
The Rotaru T. Tudor-Ștefan Individual Psychology Office (form of organization and space) is accredited by the Romanian College of Psychologists and fully registered under code 1IS2504.
Tudor-Ștefan Rotaru – licensed psychotherapist in clinical hypnosis and Ericksonian psychotherapy, licensed by the Romanian College of Psychologists (initial code 09047). Affiliation to the Ericksonian therapy school is confirmed by the certificate series ARHTE 000481 dated 05.05.2011 issued by the Romanian Association of Clinical Hypnosis, Relaxation and Ericksonian Therapy.
What should I expect?
Punctuality is essential. If you arrive early for a psychotherapy session, you risk compromising a previous session. If you arrive later, you lose the time you paid for. Sessions canceled on the day they were scheduled are charged. No topic will be proposed to you without your consent. However, once it has been negotiated which exercise will be the topic for the next meeting, its completion is mandatory.
The pack of twenty blood tests
Many times, we can suffer from deficiencies, liver problems or hormonal dysfunctions of which we are not aware. However, these aspects directly influence a person’s mood. It is possible that panic attacks, depression and many other psychological problems are either caused or aggravated by unknown medical issues. We recommend a set of blood tests that would clarify your situation a lot.
Thank you for your trust!
Despre psihoterapie
Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este o ramură aplicată a psihologiei. Ea reprezintă un demers organizat, bazat pe una sau mai multe din teoriile științifice despre funcționarea psihologică a persoanei. Este practicată de persoane competente și calificate în această direcție. De regulă, fiecare psihoterapeut este afiliat unei școli de gândire, unei filosofii despre schimbarea psihologică. Unii psihoterapeuți se ocupă cu precădere de un anumit grup țintă (ex: terapeuți pentru copii, terapeuți de cuplu) în timp ce alții pot aborda o arie mai largă de dificultăți.
În psihoterapie, clientul și terapeutul stabilesc, împreună obiective. Psihoterapia presupune o succesiune de întâlniri în timpul cărora cei doi, împreună, explorează și pun în practică strategii menite să producă schimbarea în direcția obiectivelor stabilite. Colaborarea persoanei este esențială în tot acest proces. Nimeni nu poate lucra, efectiv, în locul clientului, pentru a produce schimbările vizate.
Concret, în timpul ședințelor de psihoterapie, echipa alcătuită din cei doi protagoniști pot explora și organiza verbal diversele experiențe și emoții, se pot antrena pentru un mai bun control al propriului corp (ex: exerciții de respirație și relaxare), pot realiza exerciții pentru reducerea ambivalențelor (ex: ”vreau și nu vreau o schimbare”), înregistrare în scris a gândurilor disfuncționale (ex: ”trebuie să fiu perfect”), joc de rol (ex: ”cum mă apropii de ceilalți”) hipnoză clinică (ex: acces la inconștient), ș.a.m.d. Multe din aceste exerciții se pot realiza ca teme pentru acasă, în măsura în care cei doi negociază acest aspect.
Nu în ultimul rând, psihoterapia este o relație. Deși este un serviciu plătit, între cei doi se construiește o relație autentică, de susținere, colaborare și descoperire. Clientul beneficiază de suport strategic, competent și sistematic și de o perspectivă neutră și profesionistă.
Ce NU este psihoterapia?
Ședințele de psihoterapie nu reprezintă niște pastile pe care ți le administrezi cu regularitate așteptând ca ele să-și facă efectul. Mare parte din vindecare se întâmplă între ședințe, la momentul efectuării temelor (da, ți se vor propune teme pentru acasă!), și necesită implicarea ta directă. Mai mult, atunci când stabilim de comun acord anumite teme, ne angajăm ca ele să fie efectuate. Altfel, niciun efect nu poate fi garantat. Atunci când cheltuim timpul și banii în terapie, dar nu urmăm ceea ce am stabilit de comun acord între ședințe, este cu putință ca schimbarea să se dovedească anevoioasă, chiar imposibilă. Facem psihoterapie împreună, nu ți se administrează un leac.
Ce este hipnoza clinică?
Hipnoza clinică este o stare psihologică deosebită în care se asigură accesul către o serie de conținuturi inconștiente. În hipnoza clinică, este esențial să lăsați lucrurile să se petreacă de la sine. Contrar imaginii popularizate în filme, în hipnoză persoana nu-și pierde controlul sau conștiența. Se produc o serie de fenomene interesante care sunt orientate spre scopul terapeutic propus.
Cât durează o psihoterapie?
Schimbările profunde cer timp. Este imposibil de estimat cu precizie durata totală a unei psihoterapii. În general, terapiile scurte se învârt în jurul a trei luni de zile, cu întâlniri săptămânale. Pe măsură ce se apropie de rezultatul dorit, spre finalul acestei perioade, clientul poate veni o dată la două săptămâni sau chiar mai rar. Unele dificultăți pot necesita mai mult timp în terapie, mai ales în psihoterapiile de cuplu (ex: 8 luni). În unele cazuri, una sau două întâlniri au fost suficiente pentru declanșarea schimbărilor dorite. Clientul poate întrerupe oricând psihoterapia, dacă nu simte nicio schimbare în decurs de câteva ședințe. În această situație puțin probabilă, vă rugăm să vă anunțați intenția.
După atingerea obiectivelor, psihoterapia este considerată încheiată ori se stabilesc noi obiective. De asemenea, clientul poate apela, ulterior, la terapeut, dacă se ivesc noi dificultăți.
Ce probleme pot discuta cu psihoterapeutul?
Cu psihoterapeutul dvs. puteți discuta orice subiect pe care vă simțiți confortabil să-l abordați. Ocazional, terapeutul dvs. vă va îndemna să reveniți la informațiile care sunt de folos în atingerea obiectivelor terapeutice. Sub incidența Legii, tot ceea ce se discută în psihoterapie este strict confidențial.
Ce tip de psihoterapie practicați?
Sunt format în psihoterapie ericksoniană, hipnoză clinică și psihoterapie cognitiv-comportamentală. Acest tip de psihoterapie se bazează pe credința fermă că oamenii sunt posesorii unor învățări și resurse de care nu sunt conștienți. Sunt atașat profund de orientarea mea terapeutică deoarece este o filosofie și o practică științifică a eliberării omului. Bineînțeles, psihoterapia modernă este preponderent eclectică (adică ea combină tehnici și concepte din mai multe școli de gândire). În psihoterapiile pe care le construiesc cu clienții mei abordez elemente ericksoniene, cognitiv-comportamentale, de programare neurolingvistică, narative, etc.
Ce tipuri de probleme abordați?
Sunt familiarizat cu o gamă largă de dificultăți pe care clienții mei le-au adus în psihoterapie. Între ele se numără: stări depresive, probleme legate de anxietate, atacuri de panică, simptome fizice fără explicație medicală, dificultăți de cuplu, disfuncții sexuale, dificultăți legate de exprimarea și/sau orientarea sexuală, dificultăți de a iniția și/sau menține relații romantice, îndoieli fundamentale despre propria persoană, probleme ale părintelui cu adolescenți, etc.
Voi ajunge să depind de psihoterapeut?
Nu. Un psihoterapeut adevărat va construi împreună cu dvs. o serie de strategii care vă vor fi de folos și în rezolvarea problemelor similare viitoare. Cu alte cuvinte, nu veți veni la psihoterapie ca să rezolvați probleme, ci să învățați să rezolvați probleme în mod autonom. Ocazional, la apariția unor dificultăți punctuale, puteți reveni la terapeutul dvs. Veți stabili împreună măsura în care se impun formularea de noi obiective sau doar mărginirea la un act de consiliere. Psihoterapia pe care o practic este net diferită de psihanaliză (foarte populară în filmele americane). Aceasta din urmă este o abordare clasică și care necesită, de regulă, foarte mult timp.